"Wat nooit is betwijfeld, is nooit bewezen."
~ Denis Diderot
 

Hands-on EUG en Buikpijnklachten

Datum:
Dinsdag 23 april 2019
Tijdstip:
18.30 - 21.30 uur
Doelgroep:
Verloskundigen, Huisartsen
Regio:
Alle
Locatie:
Medisch Centrum Molenstraat
Molenstraat 1 , 1911 BR UITGEEST
Accreditatie:
3 uur
Kosten:
Deelnemer (factuur): € 290,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Docente(n):
Ans Remmink en Manita Vlegels

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Melisa Jongkind-Vaas
T 072 - 527 91 00
E secretariaat@dokh.nl

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt ook wel afgekort als EUG (Extra=buiten, Uterus=baarmoeder, Graviditeit=zwangerschap). Eén op de 100 zwangerschappen loopt uit op een EUG. Elke EUG kan verschillend verlopen. Bloedverlies en buikpijn is meestal het eerste duidelijke verschijnsel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het gaat gepaard met pijn (krampen van de eileider), meestal aan één kant van de buik of onder in de buik. De pijn kan al aan het bloedverlies voorafgaan. Wanneer de eileider onder druk van de EUG scheurt of barst komt er bloed uit de eileider in de buikholte, wat een typische schouderpijn veroorzaakt.

Maar het bloedverlies hoeft niet altijd met pijn gepaard te gaan. Juist dat laatste is zo gevaarlijk, want dan lijkt het op een ‘gewone’ miskraam. Als de EUG zich een aantal weken heeft kunnen ontwikkelen, is het mogelijk dat er een acute inwendige buikbloeding optreedt, die levensbedreigend is .

Het is dus van het grootste belang een EUG tijdig te herkennen. In deze training worden de symptomen uitgebreid behandeld. Waar moet u op letten als een vrouw met klachten op uw spreekuur komt. Het is voor zowel de verloskundigen als de huisartsen van belang alert te zijn.

Tijdens deze training wordt een echo gemaakt zodat de docenten op beeld kunnen laten zien waar de EUG kan zitten. Naast EUG gerelateerde klachten komen ook andere buikpijnklachten aan bod.

Programma

Tijdstip
Omschrijving
Locatie

18.00 uur
Ontvangst met Broodjes

18.30 uur
Theorie

19.30 uur
Hands on 1e vrijwilliger

20.15 uur
Hands on 2e vrijwilliger

21.00 uur
Evaluatie


Inschrijven

Indien u zich voor de eerste keer aanmeldt voor een nascholing, ontvangt u ook onze wekelijkse nieuwsbrief. Wenst u deze niet te ontvangen, klik dan hier.

Gegevens deelnemer

M V *
*
*
  *
*


  *
*   *


 
 


*
*


*


 

Onder het kopje Accreditatie (bij de nascholing) kunt u terugvinden of er voor uw register accreditatie is aangevraagd.*


Schrijft zich in voor de volgende nascholingAlgemene Voorwaarden

Hierbij ga ik akkoord met de algemene voorwaarden. Indien er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn, dan worden deze vermeld bij de betreffende nascholing

Betaalwijze

Ik verleen hierbij een SEPA machtiging aan de Stichting DOKh (Incassant ID: NL 95 222412416350000) te Alkmaar om het verschuldigde cursusbedrag af te schrijven van het onderstaande IBAN-nummer. Voor deze automatische incasso ontvang ik €5,- korting op het verschuldigde cursusbedrag.
Ik ontvang graag een digitale factuur op het bovengenoemde e-mailadres.