"They always say time changes things, but you actually have to change them yourself."
~ Andy Warhol
 

SOLK Module

Data meerdaagse
cursus:
Vrijdag 15 november 2019: Cursusdag 1
Vrijdag 6 december 2019: Cursusdag 2
Zaterdag 7 december 2019: Cursusdag 3
Tijdstip:
9.30 - 16.45 uur
Doelgroep:
Fysiotherapeuten, Ergotherapeuten, Oefentherapeuten, (psychosomatisch)
Locatie:
Conferentiecentrum Drakenburg
Dr. A. Schweitzerweg 1 , 3744 MG BAARN
Accreditatie:
24 uur
Kosten:
Factuur: € 560,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Melisa Jongkind-Vaas
T 072 - 527 91 00
E secretariaat@dokh.nl

Psychosomatiek Therapeut (PST) als specialist in SOLK

Nascholing voor psychosomatisch fysio-, ergo- & oefentherapeuten

Wil jij SOLK specialist worden? Specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling van cliënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)? Wil jij je diagnostiek, behandeling en psycho-educatie baseren op de meest recente wetenschappelijke inzichten over SOLK & BREIN, in relatie tot de biopsychosociale dimensies van SCEGS en CEG ? Wil jij een gepersonaliseerde SOLK behandeling bieden om je cliënten grip te leren krijgen op SOLK? Dan biedt de SOLK module je de meest actuele kennis, verdieping en vaardigheden. De SOLK module is een deskundigheids-bevorderende nascholingsactiviteit voor psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten (PST), om zich te specialiseren tot SOLK specialist. De SOLK module is een wetenschappelijke upgrade van de eerdere CEG cursus voor PST.

Doelstelling:

Na de module beschik je over specialistische kennis en vaardigheden in gerichte biopsychosociale diagnostiek en behandeling van cliënten met SOLK en het gericht denken en werken vanuit de psychologie van cognities, emoties en gedrag (CEG psychologie). Je leert onderscheiden welke biopsychosociale factoren SOLK uitlokken en onderhouden of iemand kwetsbaar maken voor SOLK. Je leert een gepersonaliseerde SCEGS werkdiagnose op te stellen en daar gericht je behandelinterventies op toe te passen.

Tevens leer je de meest actuele wetenschappelijke neurobiologische breinkennis over ons stressresponssysteem en pijnsysteem vertalen in een heldere psycho-educatie over SOLK naar je cliënten. Op alle onderdelen geeft de module je een wetenschappelijke onderbouwing en verdieping. Je leert de wetenschappelijke state of the art rondom SOLK integreren in je praktijk.

Hierdoor ontstaat (a) meer zelfvertrouwen en kracht in uniforme werkwijze bij SOLK, (b) meer kracht naar cliënten en verwijzers, (c) betere behandelresultaten, (d) kortere behandelduur, en (e) duurzame kosteneffectiviteit voor de zorgverzekeraar.

Bovendien geven toonaangevende gastdocenten, met specifieke expertise op het gebied van SOLK, in gastlessen meer helderheid in het maken van de juiste aansluiting met de huisarts en POH GGZ en het spreken van dezelfde taal, om samen te werken aan een betere grip op SOLK.

Beschrijving:

SOLK zijn klachten zonder medische oorzaak. Ze zijn een veel voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spierpijn, buikpijn, moeheid, uitgeput gevoel, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, benauwd gevoel, druk op de borst, of licht in het hoofd. In de huisartsenpraktijk komt SOLK gemiddeld bij 30-50 procent van de patiënten voor; in de tweedelijn zelfs bij 40-60 procent. De klachten zijn bekend onder diverse syndroomnamen, zoals hyperventilatie, nekpijn, whiplash, spanningshoofdpijn, RSI/CANS, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie, surmenage, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn.

De SOLK module biedt psychosomatisch therapeuten (PST) een verdieping in kennis en competenties om bij cliënten met SOLK heel gericht een gepersonaliseerde SOLK werkdiagnose te kunnen stellen en daar gericht de behandelinterventies op toe te kunnen passen. Tevens biedt de SOLK module een verdieping in wetenschappelijke en neurobiologische onderbouwing van het werkingsmechanisme van PST, en een vertaalslag naar heldere psycho-educatie. Afstemming en samenwerking met de huisarts en POH GGZ en het spreken van dezelfde taal zijn eveneens onderdeel van de cursus.

Organisatie:

De SOLK module is onderdeel van de vernieuwde post HBO opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut onder DOKh (OPST), maar wordt in verkorte vorm als nascholing ook aangeboden aan afgestudeerd psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten.

// Docenten

  • Enny Versteeg, psychosomatiek therapeut /docent/ MSc psycholoog (vaste docent)
  • Prof. Dr. Judith G.M. Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek (gastdocent)
  • Naam van de 2e gastspreker volgt nog

// Groepsgrootte

Minimaal 25, maximaal 90 deelnemers.

// Coördinatie

// Kosten

€ 555,- bij betaling per automatische incasso
€ 560,- bij betaling via een factuur

Kosten zijn inclusief koffie, thee, lunch en cursusmateriaal.

// Studiebelasting

18 contacturen. Verhouding contacturen en zelfstudie uren is 1 op 4 volgens de compacte methodiek ‘Blended Learning’: een mix van contacturen, zelfstudie uren, e-learning en praktijkopdrachten. De nascholing is een korte, compacte cursus volgens nieuwe stijl: extensief met veel zelfstudie, literatuurstudie, praktijkopdrachten, en e-learning, in combinatie met intensieve hoorcolleges en toepassing in casuïstiek. De totale studiebelasting is 18 + 54 = 72 uren (=2,5 EC).

// Didactische werkwijze

Mixed learning: intensieve hoorcolleges, voorbereidende zelfstudie, vaardigheidstraining, e-learning, praktische opdrachten, en casuïstiek. Van de cursist wordt een actieve leerstijl verwacht in kennis verwerven, participeren en presenteren.

// Toetsing en certificaat

Aanwezigheid en het behalen van een positief resultaat van de opdrachten worden vertaald in een certificaat.

// Accreditatie

KNGF:
54 uur (onder accreditatienummer 27842)

Keurmerk fysiotherapie:
24 uur (onder ID nummer 361844)

ADAP:
52 uur (onder ID nummer 361844)

// Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via het onderstaande inschrijfformulier.

Het programma en het studiemateriaal ontvang je ongeveer 4 weken voor aanvang van de cursus.

// Annuleringsvoorwaarden

Annuleren kan tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de eerste studiedag. Er wordt in dat geval € 50,- aan administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van de studiedag is het volledige bedrag verschuldigd. Afwezigheid op de studiedag zelf geeft géén recht op terugbetaling.


Inschrijven

Indien u zich voor de eerste keer aanmeldt voor een nascholing, ontvangt u ook onze wekelijkse nieuwsbrief. Wenst u deze niet te ontvangen, klik dan hier.

Login op jouw account
of maak een account aan

Gegevens deelnemer

M V *
*
*
  *
*


  *
*   *


 
 


*
*


Voer enkel cijfers in, dus geen koppeltekens of spaties
*
Voer enkel cijfers in, dus geen koppeltekens of spaties


 

Onder het kopje Accreditatie (bij de nascholing) kunt u terugvinden of er voor uw register accreditatie is aangevraagd.*


Schrijft zich in voor de volgende nascholingAlgemene Voorwaarden

Hierbij ga ik akkoord met de algemene voorwaarden. Indien er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn, dan worden deze vermeld bij de betreffende nascholing

Betaalwijze

Ik verleen hierbij een SEPA machtiging aan de Stichting DOKh (Incassant ID: NL 95 222412416350000) te Alkmaar om het verschuldigde cursusbedrag af te schrijven van het onderstaande IBAN-nummer. Voor deze automatische incasso ontvang ik €5,- korting op het verschuldigde cursusbedrag.
Ik ontvang graag een digitale factuur op het bovengenoemde e-mailadres.