"Kennis is van geen waarde tenzij je deze in de praktijk brengt."
~ Heber J. Grant
 

Patiënten met kanker & Anale Chirurgie

26 november 2019

Programma:

09.00 - 10.30 uur: Programma workshop 1
10.30 - 11.00 uur: pauze
11.00 - 12.30 uur: vervolg workshop 1
12.30 - 13.30 uur: lunch
13.30 - 15.00 uur: Programma workshop 2
15.00 - 15.30 uur: pauze
15.30 - 17.00 uur: vervolg workshop 2

Onderwerpen:

Schokbrekers in de communicatie met patiënten met kanker en hun naasten

De confrontatie met een ernstige ziekte roept bij patiënten en hun naasten doorgaans veel emoties op. Patiënten en hun familie kunnen angstig, machteloos, woedend, verwijtend of somber worden of juist actief de strijd willen aangaan, ook als de kansen op succesvolle behandeling klein zijn. Ook kunnen er onder druk van de ziekte onderlinge spanningen ontstaan in de relaties met een partner, familie of in het contact met de huisarts of andere medische professionals. Daar komt bij dat emotioneel ontregelde patiënten informatie niet – of verkeerd - kunnen horen en begrijpen, waardoor de besluitvorming rond het behandelbeleid bemoeilijkt raakt.

Leerdoelen:

In deze workshop leert u met 5 communicatieve handvatten, ‘schokbrekers’, in gesprek te gaan met emotioneel ontregelde patiënten en hun naasten. Met deze schokbrekers kunt u hen helpen om emotioneel te kalmeren en weer greep te krijgen op hun situatie.
De vijf schokbrekers worden interactief besproken en geïllustreerd in korte vignetten, die worden uitgespeeld door een professionele acteur.

Docenten:

  • Christien de Jong, psychotherapeut/trainer Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie en eigen praktijk.
  • Koos van der Knaap, acteur
  • Astrid Kodde, huisarts

Pain in the ass ……. Anale chirurgie in de huisartsenpraktijk

De getromboseerde randvene, de mariske, een perinaal abces: wat doet u zelf en wat stuurt u door? Wat doet u als de anale fissuur van uw patiënt maar niet wil genezen? dr. Eijsbouts, chirurg in het Spaarne Gasthuis, loodst u door de uitdagingen en valkuilen van chirurgische problemen in het anale gebied. Daarnaast zal er nog een keur aan praktische chirurgische onderwerpen de revue passeren, waar u de volgende dag in uw praktijk mee aan de slag kunt.

Docenten:

  • Quirijn Eijsbouts, chirurgie Spaarne Ziekenhuis
  • Kasper Baas, huisarts


Kosten:

Nascholingskosten voor abonnees DOKh: € 295,00
Nascholingskosten voor niet abonnees DOKh: € 385,00

Aanmelden:
Stuur een mail met uw gegevens aan: bdolderman@dokh.nl