"Als we ons blindstaren op het verleden, lopen we het risico te worden ingehaald door de toekomst."
~ Cibenko
 

Videobellen en online conferencing

18 mei 2020

Hoe veilig kan het zijn?

Videobellen en online conferencing. Door corona moeten we wel. Bij het contact met patiënten spelen dezelfde regels als in de spreekkamers, al ben je je er online misschien meer bewust van. AVG, privacy, veiligheid: je wilt niet dat er patiëntgegevens op straat komen te liggen.

Bij online nascholingen staat er minder ‘privé’ op het spel, al willen we natuurlijk ook dat dat veilig en goed verloopt. Zoom is een online tool voor interactieve groepsbijeenkomsten. Het programma bestaat al langer maar kwam pas echt in beeld toen iedereen noodgedwongen thuis moest werken en leren. Na kritische geluiden over de veiligheid en privacy heeft het online platform die instellingen aangescherpt.

Voor een (besloten) online bijeenkomst zoals een cursus log je in met een deelnemers-ID en een wachtwoord. Elke deelnemer kan zelf bepalen of hij door de andere deelnemers te zien en/of te horen is. Ook heeft hij de keuze of hij iedereen op zijn scherm wil zien, steeds degene die aan het woord is of één vaste persoon: de docent. De beeldkwaliteit, ook afhankelijk van je eigen internetsnelheid, is over het algemeen goed. Bovendien heeft het programma een chatfunctie wat het contact tussen de docent en de cursisten vergemakkelijkt.

"Online nascholen als alternatief voor een live sessie: dat is absoluut even wennen, maar dat je er de deur niet voor uit hoeft is wel mooi meegenomen. En de kans op besmetting is nihil.”

David Reijmerink, huisarts en deskundige e-health