Frequently Asked Questions - SOH Opleiding

 • Door corona kan ik mijn stage niet op tijd afronden. Wat nu?
  We hebben besloten om de stageperiode te verlengen met 12 maanden, dit betekent dat je nu 21 maanden over het afronden van je stage mag doen.

 • Hoe weet ik wanneer ik moet hercertificeren?U bent verplicht om na het behalen van uw diploma iedere twee jaar 6 accreditatiepunten te halen om geregistreerd te blijven. 2 punten krijgt u voor het volgen van de (verplichte) webinar. De andere 4 punten voor het volgen van een module of het bijwonen van het congres. De twee jaar tellen vanaf het moment van diplomeren. Stel u heeft op 1 januari 2020 uw diploma gehaald, dan moet u voor 1 januari 2022 6 punten halen. Voor 1 januari 2024 moet u opnieuw 6 punten halen. Dus iedere twee jaar vanaf hercertificeren 6 punten. Wij verwachten dat u dit zelf bijhoudt. Op uw certificaat kunt u altijd terugvinden voor wanneer u weer moet hercertificeren. Let op: ook als u eerder of later uw herhertificering heeft afgerond dan de peildatum, de peildatum blijft (ongeacht wanneer u de vereiste uren heeft gevolgd, staan en schuift dus niet op.

 • Ik ben te laat met hercertificeren. Wat moet ik nu doen?
  Een hercertificering is compleet als u de basismodule én een hercertificerings module of congres van 4 punten heeft gevolgd. Als u te laat bent met hercertificeren wordt u uitgeschreven in het BHIP-register. U bent dan geen geregistreerde SOH meer. Om weer geregistreerd te worden moet u een aanvraag doen bij de toetsingscommissie via secretariaat@leerpuntkoel.nl. Geef daarbij nauwkeurig antwoord op onderstaande vragen:

  - Wanneer heeft u de opleiding gedaan?
  - Welke hercertificeringsmodules heeft u gedaan en wanneer?
  - Wat is de reden van het niet op tijd hercertificeren?

 • Ik wil de hercertificering Hand- en Polstrauma volgen, maar ik heb die vaardigheden niet gehad tijdens mijn opleiding. Kan dat? 
  Zeker! De module Hand- polstrauma is een verbredende module. Hierin leer je dus extra vaardigheden als SOH. De hercertificering Communicatie met patiënten is bijvoorbeeld een verdiepende module.

 • Ik heb de basismodule én de hercertificerig-module gevolgd. Wanneer ontvang ik mijn herregistratie?
  Als je beide onderdelen binnen 2 jaar hebt gevolgd, ontvang je binnen 4 weken bericht over je herregistratie.

 • Waar kan ik inschrijven voor de SOH opleiding of een SOH hercertificering?
  Kijk op https://www.dokh.nl/soh/scholi... voor alle mogelijkheden.

 • Hoe overtuig ik mijn werkgever van het nut van een SOH?
  Er zijn voor uw werkgever voordelen op drie vlakken: de tevredenheid van zijn medewerkers wordt hoger, de druk op de huisarts neemt af en de SOH genereert extra inkomsten. Om te beginnen met het eerste: doorgroeimogelijkheden en variatie qua werkzaamheden maken dat medewerkers zich meer gewaardeerd en uitgedaagd voelen in hun werk, wat een hogere arbeidstevredenheid oplevert en de steeds schaarser wordende doktersassistenten aan de werkgever bindt. Daarnaast kan een SOH tot een derde van de consulten overnemen die anders op het bord van de huisarts komen. Tel maar uit hoeveel dat scheelt in een doorgaans overbelaste en almaar groeiende huisartsenpraktijk. Bovendien zijn de hulpvragen die wel bij de huisarts terecht blijven komen, vaker van het soort en mate van complexiteit dat die juist voor hem of haar weer meer voldoening geven. Tot slot liggen er voordelen op het gebied van inkomen: doordat de SOH onder eindverantwoordelijkheid van de huisarts valt, levert elk consult €9,- op. Op die manier zijn de kosten van de opleiding snel terugverdiend en levert inzet van een SOH inkomsten op voor de praktijk. Bekijk de berekening in deze flyer. Succes met het overtuigen van uw werkgever

 • Ik heb de opleiding al gedaan. Krijg ik de nieuwe SOH-map dan gratis?
  Nee. U heeft al een map gekregen bij de opleiding die u heeft gevolgd. Bij het volgen van de webinar krijgt u de nieuwe map digitaal toegezonden met watermerk. Zo heeft u wel beschikking over de nieuwste informatie. Als extra service bieden we u de mogelijkheid om de fysieke map te bestellen voor €75,-.

 • Ik heb de webinar én een hercertificering-module gevolgd. Wanneer ontvang ik mijn herregistratie?
  Als u beide onderdelen binnen 2 jaar heeft gevolgd, ontvangt u binnen 4 weken bericht over uw herregistratie.

 • Ik wil de hercertificering Hand- en polstrauma volgen, maar ik heb die vaardigheden niet gehad tijdens mijn opleiding. Kan dat?
  Zeker! De module Hand- polstrauma is een verbredende module. Hierin leert u dus extra vaardigheden als SOH. De hercertificering Communicatie met patiënten is bijvoorbeeld een verdiepende module. 

 • Wat voor invloed heeft de SOH-opleiding voor mijn salaris? 
  Regelmatig krijgen we de vraag wat de functiewaardering is in de CAO voor het werk als SOH. Die is er nog niet, maar staat wel op de agenda bij de NVDA en de LHV. Je kunt natuurlijk wel met je werkgever om tafel om te kijken of je je SOH-uren kunt laten uitbetalen als doktersassistent+. Doordat je waarde toevoegt aan je praktijk, heb je een goed punt om jouw werkgever jouw waarde in heroverweging te laten nemen.

 • Wat is het slaginspercentage van de SOH-opleiding?
  Onze SOH-opleiding heeft een slagingspercentage van 100%. Soms komt er een herexamen aan te pas, maar mits een deelnemer niet op eigen initiatief stopt, slaagt elke deelnemer voor de opleiding

 • Mag ik als SOH zelfstandig medicatie voorschrijven?
  Als SOH bent je niet standaard BIG geregistreerd (tenzij je een verpleegkundige achtergrond hebt). Je werkt als zogenoemde verlengde arm constructie van de huisarts. De huisarts blijft altijd verantwoordelijk voor het werk van de SOH. Met protocollair werken is het mogelijk om werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Protocollair medicatie voorschijven is nu geen onderdeel van de SOH-opleiding.

 • Ik ben triagist. Kan ik met het SOH-diploma op de huisartsenpost werken? 
  Zeker! Het inzetten van een SOH op de huisartsenpost levert net zo goed voordelen op. Triagisten kunnen de opleiding tot SOH doen om spreekuren te draaien op de huisartsenpost. Wil je je werkgever overtuigen van de financiële voordelen? Kijk dan even hier

 • Ik heb de SOH-opleiding ergens anders gevolgd. Gelden alle regels rondom de SOH dan ook voor mij?
  Leerpunt KOEL heeft de SOH-opleiding ontwikkeld en geregistreerd. Leerpunt KOEL is daarmee eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en hercertificering. De enige andere officiële aanbieder van de SOH-opleiding is DOKh. Er gelden voor cursisten van DOKh dezelfde regels als voor cursisten van Leerpunt KOEL. Er zijn meer organisaties die een soortgelijke opleiding aanbieden, maar dit zijn géén officieel geregistreerde SOH-opleidingen!

 • Ik heb de opleiding al gedaan. Krijg ik de nieuwe SOH map dan gratis?
  Nee. Je hebt al een map gekregen bij de opleiding die je hebt gevolgd. Bij het volgen van de webinar krijg je de nieuwe map digitaal toegezonden met watermerk. Zo heb je wel beschikking over de nieuwste informatie. Als extra service bieden we je de mogelijkheid om de fysieke map te bestellen voor € 75,-.

 • Wat gebeurt er als niet slaag voor het theorie-examen? 
  Als je het theorie-examen niet in een keer haalt, dan krijg je de mogelijkheid voor een herkansing. Mocht ook de herkansing niet lukken, dan wordt er gezocht naar een andere oplossing zoals bijvoorbeeld een mondeling tentamen. Tussentijds krijg je ook de mogelijkheid om je gemaakte examen mondeling te bespreken en ervan te leren. 

Terug naar de SOH startpagina