"Kennis is van geen waarde tenzij je deze in de praktijk brengt."
~ Heber J. Grant
 

Frequently Asked Questions - SOH Opleiding

 1. Waar kan ik inschrijven voor de opleiding of hercertificeringsmodules?
  Dat kan via www.dokh.nl. U kunt dan in het tabblad 'nascholingsaanbod' zoeken op SOH. 

 2. Hoe weet ik wanneer ik moet hercertificeren?
  U bent verplicht om na het behalen van uw diploma iedere twee jaar 6 accreditatiepunten te halen om geregistreerd te blijven. 2 punten krijgt u voor het volgen van de (verplichte) webinar. De andere 4 punten voor het volgen van een module of het bijwonen van het congres. De twee jaar tellen vanaf het moment van diplomeren. Stel u heeft op 1 januari 2020 uw diploma gehaald, dan moet u voor 1 januari 2022 6 punten halen. Voor 1 januari 2024 moet u opnieuw 6 punten halen. Dus iedere twee jaar vanaf hercertificeren 6 punten. Wij verwachten dat u dit zelf bijhoudt. Op uw certificaat kunt u altijd terugvinden voor wanneer u weer moet hercertificeren.
  Let op: ook als u eerder of later uw herhertificering heeft afgerond dan de peildatum, de peildatum blijft (ongeacht wanneer u de vereiste uren heeft gevolgd, staan en schuift dus niet op. 

 3. Ik ben te laat met hercertificeren. Wat moet ik nu doen?
  Een hercertificering is compleet als u de webinar én een module of congres van 4 punten heeft gevolgd. Als u te laat bent met hercertificeren wordt u uitgeschreven in het BHIP-register. U bent dan geen geregistreerde SOH meer. Om weer geregistreerd te worden moet u een aanvraag doen bij de toetsingscommissie via secretariaat@leerpuntkoel.nl. Geef daarbij nauwkeurig antwoord op onderstaande vragen.
  De toetsingscommissie bekijkt elke aanvraag individueel. Wat wij van u willen weten is dan het volgende:
  Wanneer heeft u de opleiding gedaan?
  Welke hercertificeringsmodules heeft u gedaan en wanneer?
  Wat is de reden van het niet op tijd hercertificeren?

 4. Ik heb de opleiding al gedaan. Krijg ik de nieuwe SOH-map dan gratis?
  Nee. U heeft al een map gekregen bij de opleiding die u heeft gevolgd. Bij het volgen van de webinar krijgt u de nieuwe map digitaal toegezonden met watermerk. Zo heeft u wel beschikking over de nieuwste informatie. Als extra service bieden we u de mogelijkheid om de fysieke map te bestellen voor €75,-.

 5. Ik heb de webinar én een hercertificering-module gevolgd. Wanneer ontvang ik mijn herregistratie?
  Als u beide onderdelen binnen 2 jaar heeft gevolgd, ontvangt u binnen 4 weken bericht over uw herregistratie.

 6. Ik wil de hercertificering Hand- en polstrauma volgen, maar ik heb die vaardigheden niet gehad tijdens mijn opleiding. Kan dat?
  Zeker! De module Hand- polstrauma is een verbredende module. Hierin leert u dus extra vaardigheden als SOH. De hercertificering Communicatie met patiënten is bijvoorbeeld een verdiepende module. 

 7. Ik wil graag 2 hercertificering-modules volgen binnen 2 jaar, mag dat?
  Dat mag altijd, maar de punten van de 2e Module gelden niet voor de volgende certificeringsperiode

 8. Ik heb de SOH-opleiding ergens anders gevolgd. Gelden alle regels rondom de SOH dan ook voor mij?
  Leerpunt KOEL heeft de SOH-opleiding ontwikkeld en geregistreerd. Leerpunt KOEL is daarmee eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en hercertificering. De enige andere officiële aanbieder van de SOH-opleiding is DOKh. Er gelden voor cursisten van DOKh dezelfde regels als voor cursisten van Leerpunt KOEL. Er zijn meer organisaties die een soortgelijke opleiding aanbieden, maar dit zijn géén officieel geregistreerde SOH-opleidingen!

 9. Hoe overtuig ik mijn werkgever van het nut van een SOH?
  Er zijn voor uw werkgever voordelen op drie vlakken: de tevredenheid van zijn medewerkers wordt hoger, de druk op de huisarts neemt af en de SOH genereert extra inkomsten. Om te beginnen met het eerste: doorgroeimogelijkheden en variatie qua werkzaamheden maken dat medewerkers zich meer gewaardeerd en uitgedaagd voelen in hun werk, wat een hogere arbeidstevredenheid oplevert en de steeds schaarser wordende doktersassistenten aan de werkgever bindt. Daarnaast kan een SOH tot een derde van de consulten overnemen die anders op het bord van de huisarts komen. Tel maar uit hoeveel dat scheelt in een doorgaans overbelaste en almaar groeiende huisartsenpraktijk. Bovendien zijn de hulpvragen die wel bij de huisarts terecht blijven komen, vaker van het soort en mate van complexiteit dat die juist voor hem of haar weer meer voldoening geven. Tot slot liggen er voordelen op het gebied van inkomen: doordat de SOH onder eindverantwoordelijkheid van de huisarts valt, levert elk consult €9,- op. Op die manier zijn de kosten van de opleiding snel terugverdiend en levert inzet van een SOH inkomsten op voor de praktijk. Bekijk de berekening in deze flyer. Succes met het overtuigen van uw werkgever!

 10. Is er een functiewaardering voor het werk als SOH?
  Regelmatig krijgen we de vraag wat de functiewaardering is in de CAO voor het werk als SOH. Die is er nog niet, maar staat wel op de agenda bij de NVDA en de LHV. U kunt natuurljk wel met uw werkgever om tafel om te kijken of u u w SOH-uren kunt laten uitbetalen als doktersassistent+

 11. Toelichting op stage in Coronatijd:
  Vanwege de Corona situatie is het wellicht lastiger om een aantal aftekenlijsten te tekenen omdat jullie deze patiënten niet of nauwelijks zien. Denk aan KNO klachten (bloedneus), enkeltrauma of andersoortige stage-opdrachten.
  De volgende versoepelingen zijn daarbij van kracht:
  Als SOH mag je 15 ( ingangs)klachten zelfstandig afhandelen. Ingangsklachten zijn bijv. enkeltrauma, bloedneus, brandwond.
  Voor de stage nu moet men per ingangsklacht 3 x een consult doen, 2 hiervan zijn samen met de huisarts. Bij de 3de consult hoeft de huisarts niet aanwezig te zijn, maar beoordeelt de huisarts wel het soep verslag.
  De klachten op een collega (of lotus) uitvoeren mag. Hij/zij is een soort lotus in dit geval. Dit kan bijv. ook gedaan worden bij bijv. tand door lip, keel-/sinusitisklachten. Laat de huisarts meekijken naar het handelen. Dit betekent dat de huisarts ook hierbij 2 consulten beoordeelt volgens de punten in de stage map. 1 consult alleen het soepverslag beoordeeld.
  Alle handelingen moeten in elk geval minimaal 1x zijn afgehandeld en minimaal 80% moet worden behaald op de gehele stagemap.
  Ook is het mogelijk om via beeldbellen je consulten af te werken.
  Het gaat erom dat alle handelingen op de juiste volgorde en wijze worden gedaan met volledige uitleg van de stagiair.
  Dit alles onder toezicht en goedkeuring van de huisarts. De huisarts zal dit goed moeten beoordelen en er zeker van zijn dat de assistent spreekuurondersteuner alles beheerst.
  Iedereen die in Coronatijd stage loopt krijgt 3 maanden uitstel (mits nodig).

Terug naar de SOH startpagina