SOLK Module

Data meerdaagse
cursus:
Vrijdag 23 september 2022: Lesdag 1 (9.30 - 16.45)
Zaterdag 24 september 2022: Lesdag 2 (9.30 - 16.45)
Vrijdag 4 november 2022: Lesdag 3 (9.30 - 16.45)
Zaterdag 5 november 2022: Lesdag 4 (9.30 - 16.45)
Doelgroep:
Oefentherapeuten, Fysiotherapeuten, (alleen psychosomatisch)
Locatie:
DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen
Van Weerden Poelmanweg 4-6 , 3768 MN SOEST
Kosten:
Cursusprijs: € 795,00
Alleen lesdag 4: € 195,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Melisa Jongkind
T 072 - 527 91 00
E mjongkind@dokh.nl

Stuur door naar collega

Stuur door naar een collega

Via onderstaand formulier stuur je de url naar deze pagina door naar je collega of eventuele andere geïnteresseerden.

Vierdaagse nascholing voor psychosomatisch fysio- en oefentherapeuten

Let op: Als je eerder al de driedaagse SOLK module gevolgd hebt, kun je je ook aanmelden voor alleen de vierde dag over Allochtonen en Arbeid. Kosten hiervoor bedragen 195 euro en je kunt dit aangeven onderaan het inschrijfformulier.

Wil jij SOLK specialist worden? Specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling van cliënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)? Wil jij je diagnostiek, behandeling en psycho-educatie baseren op de meest recente wetenschappelijke inzichten over SOLK & BREIN, in relatie tot de bio psychosociale dimensies van SCEGS en CEG ? Wil jij een gepersonaliseerde SOLK diagnostiek en behandeling bieden om je cliënten grip te leren krijgen op SOLK? Hoe zit het met de beleving van SOLK en gezondheidsvaardigheden in andere culturen/ allochtonen? En hoe zet je bij SOLK in op arbeid, duurzame inzetbaarheid en re-integratie?

Dan biedt de SOLK module je de meest actuele kennis, verdieping en vaardigheden. De SOLK module is een deskundigheid bevorderende nascholingsactiviteit voor psychosomatisch fysio- en oefentherapeuten (PST), om zich te specialiseren tot SOLK specialist. De SOLK module is een wetenschappelijke upgrade van de eerdere CEG cursus voor PST en een uitbreiding van de SOLK module met een vierde lesdag over SOLK in relatie tot arbeid en re-integratie en SOLK in relatie tot andere culturen/allochtonen.

Doelstelling:

Na de module beschik je over specialistische kennis en vaardigheden in gerichte bio psychosociale diagnostiek en behandeling van cliënten met SOLK en het gericht denken en werken vanuit de psychologie van cognities, emoties en gedrag (CEG psychologie). Je leert onderscheiden welke bio psychosociale factoren SOLK uitlokken en onderhouden of iemand kwetsbaar maken voor SOLK. Je leert een gepersonaliseerde SCEGS werkdiagnose op te stellen en daar gericht je behandelinterventies op toe te passen.

Tevens leer je de meest actuele wetenschappelijke neurobiologische breinkennis over ons stressresponssysteem en pijnsysteem vertalen in een heldere psycho-educatie over SOLK naar je cliënten. Op alle onderdelen geeft de module je een wetenschappelijke onderbouwing en verdieping. Je leert de wetenschappelijke state of the art rondom SOLK integreren in je praktijk.

Door uitbreiding met een vierde lesdag in de module krijg je meer kennis over SOLK in relatie tot arbeid en allochtonen.

Door het volgen van de SOLK module ontstaat (a) specialistische diagnostiek en behandeling van SOLK, (b) meer zelfvertrouwen en kracht in uniforme werkwijze bij SOLK, (c) meer kracht naar cliënten en verwijzers, (d) betere behandelresultaten, (e) kortere behandelduur, en (f) duurzame kosteneffectiviteit voor de zorgverzekeraar.

Bovendien geven toonaangevende gastdocenten, met specifieke expertise op het gebied van SOLK, in gastlessen meer helderheid in het maken van de juiste aansluiting met de huisarts en POH GGZ en het spreken van dezelfde taal, om samen te werken aan een betere grip op SOLK. In de gastles SOLK en allochtonen wordt specifieke aandacht besteed aan gezondheidsvaardigheden en ziektebeleving binnen andere culturen. In de gastles SOLK en arbeid komt duurzame arbeidsparticipatie aan bod, hoe je duurzame inzetbaarheid en re-integratie bevordert. Werk is belangrijk voor mensen en draagt bij aan zelfstandigheid, zelfrespect en zelfontplooiing.

Beschrijving:

SOLK zijn klachten zonder medische oorzaak. Ze zijn een veel voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spierpijn, buikpijn, moeheid, uitgeput gevoel, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, benauwd gevoel, druk op de borst, of licht in het hoofd. In de huisartsenpraktijk komt SOLK gemiddeld bij 30-50 procent van de patiënten voor; in de tweedelijn zelfs bij 40-60 procent. De klachten zijn bekend onder diverse syndroomnamen, zoals hyperventilatie, nekpijn, whiplash, spanningshoofdpijn, RSI/CANS, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie, surmenage, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn.

De SOLK module biedt psychosomatisch therapeuten (PST) een verdieping in kennis en competenties om bij cliënten met SOLK heel gericht een gepersonaliseerde SOLK werkdiagnose te kunnen stellen en daar gericht de behandelinterventies op toe te kunnen passen. Tevens biedt de SOLK module een verdieping in wetenschappelijke en neurobiologische onderbouwing van het werkingsmechanisme van PST, en een vertaalslag naar heldere psycho-educatie. Afstemming en samenwerking met de huisarts en POH GGZ en het spreken van dezelfde taal zijn eveneens onderdeel van de cursus. In de toegevoegde vierde dag komt de beleving van SOLK bij allochtonen aan bod en de relatie van SOLK met arbeid en re-integratie.

Organisatie:

De SOLK module is onderdeel van de vernieuwde post HBO opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut onder DOKh (OPST), maar wordt in verkorte vorm als nascholing ook aangeboden aan afgestudeerd psychosomatisch fysio- en oefentherapeuten.

// Docenten

  • Enny Versteeg; psychosomatiek therapeut / MSc psycholoog / docent
  • Prof. Dr. Judith G.M. Rosmalen; hoogleraar psychosomatiek / gastdocent
  • Drs. Marjan Mensinga; Pharos, trainer / adviseur ziektebeleving in andere culturen
  • Marlene Lutgert Boomsma; MSc Psychologie / register Bedrijfsfysiotherapeut / psychosomatisch fysiotherapeut

// Groepsgrootte

Minimaal 20, maximaal 28 deelnemers.

// Coördinatie

// Studiebelasting

Studiebelasting: 24 contacturen. Verhouding contacturen en zelfstudie uren is 1 op 4 volgens de compacte methodiek ‘Blended Learning’: een mix van contacturen, zelfstudie uren en praktijkopdrachten. De nascholing is een korte, compacte cursus volgens nieuwe stijl: extensief met veel zelfstudie, literatuurstudie en praktijkopdrachten, in combinatie met intensieve hoorcolleges en toepassing in casuïstiek. De totale studiebelasting is 24 + 96 = 120 studiebelastingsuren (= 4,3 EC).

// Didactische werkwijze

Mixed learning: intensieve hoorcolleges, voorbereidende zelfstudie, vaardigheidstraining, praktische opdrachten en casuïstiek.
Van de cursist wordt een actieve leerstijl verwacht in kennis verwerven, participeren en presenteren.

// Toetsing en certificaat

Aanwezigheid en het behalen van een positief resultaat van de opdrachten worden vertaald in een certificaat.

// Accreditatie

36 uur accreditatie bij Keurmerk Fysiotherapie (ID nummer 418180).
37 uur accreditatie bij ADAP (ID nummer 418180)
Op dit moment nog in aanvraag bij de KNGF .

// Voorbereiding

De voorbereiding ontvang je ongeveer 3 weken voor aanvang van de cursus.

// Annuleringsvoorwaarden

Annuleren kan tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de eerste studiedag. Er wordt in dat geval € 50,- aan administratiekosten in rekening gebracht.
Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van de studiedag is het volledige bedrag verschuldigd. Afwezigheid op de studiedag zelf geeft géén recht op terugbetaling.


Inschrijven

Indien u zich voor de eerste keer aanmeldt voor een nascholing, ontvangt u ook onze wekelijkse nieuwsbrief. Wenst u deze niet te ontvangen, klik dan hier.

Login op jouw account
of maak een account aan

Gegevens deelnemer

M V Neutraal *
*
*
  *
*


 
 


 
 


U ontvangt hierop alle informatie omtrent de scholing.
*
*


Voer enkel cijfers in, dus geen koppeltekens of spaties
Voer enkel cijfers in, dus geen koppeltekens of spaties
*


Beroepsregister

*
 

Onder het kopje Accreditatie (bij de nascholing) kunt u terugvinden of er voor uw register accreditatie is aangevraagd.*


Schrijft zich in voor de volgende nascholingAlgemene Voorwaarden en toestemming delen met derden

Hierbij ga ik akkoord met de algemene voorwaarden. Indien er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn, dan worden deze vermeld bij de betreffende nascholing

Betaalwijze

Ik verleen hierbij een SEPA machtiging aan de Stichting DOKh (Incassant ID: NL 95 222412416350000) te Alkmaar om het verschuldigde cursusbedrag af te schrijven van het onderstaande IBAN-nummer. Voor deze automatische incasso ontvang ik €5,- korting op het verschuldigde cursusbedrag. Ik ontvang een digitale factuur met de incasso-opdracht op het bovengenoemde e-mailadres.
Ik ontvang graag een digitale factuur op het bovengenoemde e-mailadres.
Maximaal 50 tekens